דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מצבי לחות - ליחה והטיפול התזונתי בכלים של הרפואה הסינית 

מאת    [ 09/10/2008 ]

מילים במאמר: 1073   [ נצפה 7798 פעמים ]

לחות - ליחה


מערכת העיכול ברפואה הסינית מיוחסת לאלמנט האדמה. האיברים הקשורים לאלמנט האדמה הם הטחול (spleen) והקיבה (stomach).
הסינים מתייחסים למערכת העיכול כאל מפעל המעבד את החומרים המוכנסים לתוכו. תפקידה של מערכת העיכול הוא לבנות צ'י , האנרגיה הנדרשת לגוף לשם תפקודו ובד בבד להפריש פסולת.
במקרה שפעילותה של מערכת העיכול משובשת לא תהיה יצירה של צ'י ושל דם החיוניים לתפקודו התקין של הגוף ומכיוון שאין גם די אנרגיה לשנע תהליכים, לא יתרחשו תהליכי פינוי תקינים של פסולת והדבר יוביל להצטברות פסולת בגוף.

הסינים מייחסים למערכת העיכול תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות תקינה. כיוון שכל תפקודיו של הגוף דורשים צ'י (אנרגיה), כל פגיעה שהיא במערכת העיכול תפגע ביצור הצ'י וכתוצאה ישירה מכך, בתפקודו הכללי של הגוף.
כאשר הצ'י נחלש, מערכת העיכול עצמה גם נחלשת ואינה מסוגלת לספק צ'י ובעצם נוצר לנו כאן מעגל קסמים שחייבים לטפל בו.
הסינים מרבים להשתמש במושג שנקרא " אש העיכול". תהליך העיכול דורש חום. ככל שנכניס לגופנו אוכל קר יותר, כך יידרש יותר מאמץ להפיק ממנו את הרכיבים התזונתיים הדרושים לפעילות הגוף (= צ'י ודם על פי הרפואה הסינית). כך שבמקרה שנצרוך אוכל מבושל /חם כך נייעל את תהליך הפקת האנרגיה מן המזון. אבל במקרה שנצרוך אוכל קר, התהליך העיכולי יהיה פחות יעיל, נצליח להפיק פחות צ'י ודם מן המזון ותצטבר יותר פסולת בגופנו, שמערכת העיכול לא תצליח לפנותו. על פי הרפואה הסינית, מזון קר מידי שמגיע למערכת העיכול יוצר עליה עומס ופוגע בתפקודה.
מזון קר נחשב למזון בעל טמפרטורה נמוכה או בעל אנרגטיקה קרה. למשל , מוצרי חלב נחשבים לקרים ומגבירי ליחה בגוף, למעט יוגורט ולבנה, כי במהלך הפקתם הם עברו תסיסה ( מעין בישול).
מערכת עיכול חלשה היא מערכת שאינה מתפקדת באופן מיטבי, פעילות העיכול מתבצעת באיטיות ובצורה לא מושלמת. אדם שמערכת העיכול שלו היא חלשה, יסבול מחסר צ'י (אנרגיה) ודם. איברי גופו שאינם מקבלים את האנרגיה שהם זקוקים לה, לא יתפקדו כראוי וכתוצאה ישירה מכך , יתפתחו מחלות שונות. גופו של אדם כזה יצבור פסולת רבה שמשבשת את תפקוד האיברים השונים וגורמת לחסימה של הזרימה האנרגטית (זרימת הצ'י במרידיאנים) למקומות השונים בגוף. אחד הביטויים הבולטים ביותר להצטברותה של פסולת בגוף היא הלחות - ליחה.
חשוב לזכור כי מידה מסויימת של לחות חשובה לתקינות הרקמות הריריות ולציפורניים, לעור, עיניים , דרכי העיכול ועוד. אבל, כאשר מצטברת לחות בעודף, היא הופכת לליחה ונחשבת לגורם מחלה.


ליחה עודפת בגוף גורמת לתחושת כובד ולצבירת נוזלים ונוטה להצטבר במקומות שונים בגוף:
1. בדרכי הנשימה:
נזלת, שיעול, סינוסיטיס, דלקות אוזניים וכו'.
2. במערכת הגניקולוגית:
חסימת חצוצרות,שחלות פוליציסטיות ,ציסטות, פטרייה וגינאלית (קנדידה) שמתבטאת בריבוי הפרשות, גרד,
צריבה וכאב.
3. במערכת השתן:
שתן עכור ודלקות חוזרות בדרכי השתן.
4. בראש:
קשיי ריכוז, ערפול מחשבתי, כאבי ראש הגורמים לתחושת לחץ או לתחושה כאילו סמרטוט
רטוב ממלא את הראש, סחרחורות ותחושת אי יציבות.
5. במערכת העיכול וחילוף החומרים:
גזים, נפיחות, קשיי עיכול, פעולת מעיים לא סדירה, כאבי בטן, מעי רגיש.
השמנה ובצקות.
6. עור:
אקנה, הרפס, אבצסים.
7. אורתופדיה:
מחלות פרקים.


אחד הסימנים המרכזיים לאבחון מצב של ליחה בגוף הינו חיפוי עבה על הלשון. צבע החיפוי על הלשון יהיה לבן - במקרה של לחות - קור וצהוב, במקרה של לחות - חום.
כך גם לגבי הפרשות וגינליות - לבנות - במקרה של לחות קור, צהובות - לחות חום.
נזלת/ כיח שקוף -לבן = לחות - קור.
נזלת/ כיח צהוב - ירוק = לחות- חום.


טיפול תזונתי למצבי לחות -ליחה


גורמים תזונתיים שיש להמנע מהם כדי להפטר מלחות - ליחה:
1. מזון מקרר , נא ומתוק מדי.
2. ביצים - לאכול במידה. בשר שמן, אגוזים, אבוקדו, זרעים - במיוחד בוטנים ומזון שמן ומטוגן, תפוזים, בננות, פירות טרופיים.
3. מזון מעובד, מזוקק ומזון שטופל בכימיקלים.
4. קמח לבן, סוכר לבן, ממתיקים, מיצי פירות.
5. ארוחה כבדה עם סוגי מזון רבים מדי.
6. סלט קר - את כל הירקות רצוי לאכול מוקפצים/ מאודים. אם אין אפשרות אז לפחות בחום החדר.
7. ארוחות לילה.


מזונות המייבשים לחות:
שיפון, סלרי, חסה, בצל ירוק, אלפלפה, לפת, קולורבי. גריסי פנינה.

מזונות מועילים:
אפונה, גזר, דלעת, בטטה, שעועית ירוקה.

דגנים מבושלים היטב או כדייסה:
שיבולת שועל, אורז, כוסמת, קינואה, דייסת קונג'י.
ירקות ותבלינים חריפים:
בצל, בצל ירוק, כרישה, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, שומר, שום, אגוז מוסקט, עלי חרדל, ריחן, חזרת,

כמות קטנה ומבושלת היטב של מזון מהחי, כגון:
מקרל, טונה, אנשובי, עוף - ללא העור, . מבין מוצרי החלב כמויות קטנות של מוצרים שעברו החמצה ותסיסה: יוגורט, גבינת לבנה , ריוויון ודומיהם - תמיד עדיף לצרוך מוצרי חלב עיזים. ובכל מקרה מוצרי חלב שאינם עולים על 5 % שומן.

ממתיק מומלץ: "סטיוויה/Stevia" - צמח הגדל בדרום אמריקה, מתוק בריא ודל כלוריות (להבדיל מהסוכר הלבן). אינו יוצר ליחה ומועיל להורדה במשקל. 5 טיפות = כפית סוכר. נמכר בחנויות טבע בצורת מיצוי נוזלי.


חשוב לחזק את אנרגית מערכת העיכול, לאכול פחות מזון חי ויותר מזון מבושל/אפוי/או מאודה, עם דגש על טעם מר(מייבש לחות), ריחני(מחזק טחול ומתמיר לחות), וחריף(מפזר ליחה ולחות).




עקרונות על פי טעמים:
? הטעם החריף- מפזר לחות וליחה, רצוי לצרפו למאכלים שעלולים ליצר ליחה (למשל כדאי לתבל גבינה בבצל ירוק, שום, ופפריקה). המזונות החריפים מאד כבצל חי ופלפל חריף אינם טובים לאנשים עצבניים, חסרי מנוחה ואו היפר אקטיביים. ככלל אין להפריז באכילת חריף ( קצת יחזק / הרבה יחליש את אנרגית הריאות ).
חריף חמים- אגוז מוסקט, אניס, בצל, בצל ירוק, גינגר, חזרת, יין, כוסברה, כוכב אניס, כרישה, מנטה Spearmint, מיורן סובין אורז, עלה חרדל, עירית, פלפל שחור, פלפל חריף אדום וירוק, קינמון, קליפת אשכולית, ריחן, רוזמרין, סויה, שמן זרעי כותנה, שומר(ירק וזרעים), שמיר(ירק וזרעים), שום.
חריף נייטרלי- זרעי צנון, לפת, קולורבי.
? הטעם המר- הטעם המר יעיל במצבים שמערבים לחות (בעיקר פלג גוף תחתון) כמו דלקת בדרכי השתן , פטריה(קנדידה), הפרשות מאברי המין , ציסטות, אבססים, גידולים והתפרצויות עוריות. הטעם המר יעיל גם לטיפול במצבי ליחה בריאות, הוא מייבש נוזלים ומנקז בצקות.
מזונות מרים: אלפלפה, שיפון, קפה, תה.
מזונות מרים חמוצים: זתים, חומץ.
מזונות מרים חריפים: בצל ירוק, יין, כורכום, לפת, קליפת אשכולית.
מזונות מרים מתוקים: סלרי, חסה.
? מזון חריף/מר נייטרלי - מתאים לכל סוגי הליחה: נבטי אלפלפה, שיפון, פטריות, לפת, אמרנט.
? מזונות מועילים לליחת נוזלים + ליחת קור: שומר, חילבה, שום, בצל, בצל ירוק, עירית, חזרת, הל, קורנית, גינגר,עלי חרדל, בזיליקום, שמיר, כוסברה, פלפל שחור, פלפל חריף, קינואה.
?
במקרים אקוטיים- נזלת וכו':
קליפת האשכולית- מועילה להצטננות ומסלקת ליחת קור מהריאות. את הקליפה יש לבשל על סף רתיחה במשך כ 20 דקות ואחר כך ניתן לאוכלה או לשתות את מי הבישול.

מזונות מועילים ללחות - חום : בין הארוחות מומלץ לשתות תה שיבה. תה שיבה מקרר חום ומייבש לחות. מרגיע ומחזק.
להרבות באכילת גריסי פנינה מבושלים כתבשיל או בצורת מרק.
מזון אשר מטהר חום:
שעושית מש ונבטי מש, סלרי, אצות, חסה, מלפפון, דוחן, חיטה מונבטת, פטריות, צנון, תאנים, לימון.




מיכל שלזינגר
מטפלת מוסמכת ברפואה סינית והומוטוקסיקולוגיה

http://www.healthyliving.co.il/


מיכל שלזינגר

מטפלת מוסמכת ברפואה סינית והומוטוקסיקולוגיה

www:healthyliving.co.il
michal@healthyliving.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב